Ultrazvok ven

Opravlja Katja Šibli, dr. med., specialistka internistka

Z ultrazvokom lahko ocenjujemo stanje globokih in povrhnjih ven. Opravljamo pregled ven po celem telesu: na spodnjih in po potrebi tudi na zgornjih okončinah in vene v trebušni votlini. Ocenjujemo prehodnost ven in kompetentnost zaklopk, ki so v venah. S preiskavo ven pri venskem popuščanju bolnika pripravimo na operativni poseg, saj natančno opredelimo, katere vene je potrebno operirati.

Pregledi ven se opravljajo pri sumu na krvni strdek v veni - venska tromboza. Venska tromboza lahko nastane v vsaki veni, najpogosteje pa v globokem venskem sistemu spodnjih okončin in v medenici. Globoka venska tromboza je lahko nevarno stanje, saj lahko tromb iz vene pride v pljuča in povzroči pljučno embolijo. Globoka venska tromboza se kaže kot nenadno otekanje in hude bolečine v okončini, mišice so lahko boleče na gnetenje.

Zelo pogosta težava, zlasti pri ženskah so krčne žile in kronično vensko popuščanje, ki se kaže s težkimi nogami, bolečinami, otekanju, krčih, v napredovali stopnji pa se pokažejo kožne spremembe, v zelo napredovali fazi bolezni pa pri nekaterih bolnikih lahko nastane tudi golenja razjeda

Za ultrazvočno preiskavo ven posebna priprava ni potrebna.

Pri pregledovanju globokih ven spodnjih okončin preiskovanec praviloma stoji.

Preiskava traja do 20 minut.

Ultrazvoki.si

Lokacija

zd zalec footer