Ultrazvok arterij

Ultrazvok arterij

Opravlja Katja Šibli, dr. med., specialistka internistka in angiologinja

Ultrazvočna preiskava arterij je zanesljiva, neinvazivna, neboleča metoda, ki nam omogoča ugotoviti periferno arterijsko bolezen. Opravljamo preglede arterij po celem telesu: arterije spodnjih in zgornjih okončin, trebušno aorto in njene veje: ledvične arterije in arterije za prebavila. Z ultrazvokom se vidijo aterosklerotski plaki -spremembe na žilni steni, ki so lahko začetni ali pa že pomembno ožijo arterije in povzročajo slabšo cirkulacijo krvi. Pomembnost zožitev arterij merimo s pomočjo meritve hitrosti pretoka, za kar ultrazvočni aparat uporablja dopplerjev efekt. Pomembne zožitve na arterijah spodnjih okončin se kažejo z intermitentno klavdikacijsko bolečino, to je pojav bolečin v mišicah spodnjih okončin pri hoji.

Najpogosteje se opravlja preiskava za odkrivanje periferne arterijske bolezni spodnjih okončin. Izkušen zdravnik lahko z ultrazvočno preiskavo precej natančno opredeli stopnjo okvare arterij, v primeru potrebe po zdravljenju z znotrajžilnimi ali operativnimi posegi pa vas bo napotil še na t.i. CTA, to je rentgensko globinsko slikanje žil s pomočjo kontrastnega sredstva. 

Ultrazvočno preiskavo arterij uporabljamo tudi za spremljanje uspešnosti zdravljenja.

Za ultrazvočno preiskavo arterij spodnjih okončin posebna priprava ni potrebna.

Ultrazvočni pregled arterij spodnjih udov izvajamo v ležečem položaju in pregledamo arterije od dimelj do gležnja na obeh spodnjih okončinah.

Preiskava traja do 20 minut.

Ultrazvoki.si

Lokacija

zd zalec footer