Dejavniki tveganja za srčno žilne bolezni

Opravlja dr. Andrej Kravos, dr. med., specialist splošne medicine

Med srčno-žilne bolezni prištevamo vse bolezni arterij. Najbolj značilni primeri so možganska in srčna kap. Lahko pa so obolele tudi ledvične arterije, arterije, ki dovajajo kri prebavilom in arterije na rokah in nogah. Pri nas in v razvitem svetu so glavni vzrok umrljivosti. Čeprav se je z ukrepi in zdravili umrljivost zmanjšala, je to še vedno eden najpomembnejših zdravstvenih problemov po vsem svetu. Srčno-žilne bolezni niso le vzrok umiranja, ampak tudi zmanjšano kakovost življenja in invalidnost.

Ateroskleroza je proces spreminjanja žilne stene. Najprej se spremeni notranja žilna stena, ki jo imenujemo endotelij. Zato je v strokovnih krogih uveljavljen izraz tudi endotelna disfunkcija. Nato pa se začne odlagati holesterol, druge maščobe in vnetne celice. Tako nastanejo najprej mehke maščobne lehe, kasneje pa te zaradi vezivnega tkiva postanejo trde. Te lehe ožijo žile, ovirajo pretok, žilna stena pa postaja trša in neelastična. Leha lahko tudi poči in takrat se nanje prilepijo še trombociti, ki običajno dokončno zamašijo žilo. Tako nastane npr. srčni infarkt.

Proces ateroskleroza poteka več let. S starostjo je ateroskleroza pogostejša. Zelo pomembni pa so tudi drugi dejavniki, ki aterosklerozo pospešujejo. Imenujemo jih dejavniki tveganja (DT) za aterosklerozo.

Dejavniki tveganja, na kateri ne moremo vplivati so (nespremenljivi DT): starost, moški spol (moški imajo prej aterosklerotične spremembe od žensk) in družinska obremenitev (to pomeni, da ima sorodnik v prvem kolenu prezgodnjo srčno-žilno obolenje, za moške je to pred 55 letom, za ženske pred 65 letom)

Dejavniki, na katere lahko vplivamo (spremenljivi DT) pa so:

  • Visok krvni tlak
  • Zvišane vrednosti sladkorja in maščob v krvi
  • Kajenje
  • Debelost
  • Nepravilna in obilna mastna hrana
  • Telesna neaktivnost
  • Preveliko uživanje alkohola
  • Stres

Ultrazvoki.si

Lokacija

zd zalec footer