24 urno merjenje krvnega tlaka

Je najbolj natančna preiskava za vrednotenje višine krvnega tlaka. Krvni tlak je tihi ubijalec, ker je eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za srčno žilne bolezni. Navadno ga merimo le čez dan, bodisi doma, bodisi v ambulanti. Je pa zelo pomembno tudi višina krvnega tlaka ponoči. Zelo važno je namreč, kakšno je povprečje krvnega tlaka cel dan. Povišan krvni tlak okvari žilno steno in če je povišan tudi ponoči, je to slabo za arterije.
24 urno meritev priporočamo pri slabo urejenemu krvnemu tlaku, pri preverjanju učinkovitosti zdravljenja, pri sumu na hipertenzijo bele halje (ko je krvni tlak povišan samo pri zdravniku), pri sumu na pretirano zdravljenje.

Preiskava poteka 2 dni. Prvi dan se pacientu razloži potek meritve in se mu namesti manšeta na nadlaket, aparat v velikosti cca 12 cm pa nosi na trupu in je obešen na traku. Ponoči so lahko meritve nekoliko moteče, saj aparat samodejno sproži meritev na nekaj minut. Takrat se ne sme delati del, kjer bi se aparat lahko poškodoval ali zmočil. Tudi tuširanje ni možno. Aparat se sname po 24 urah, meritve se odčitajo na računalniku in izpiše izvid.

Ultrazvoki.si

Lokacija

zd zalec footer