Zdravniški pregled

Opravlja dr. Andrej Kravos, dr. med., specialist splošne medicine

Programi v ambulanti za hujšanje so strogo individualno prilagojeni. Ne ponujamo nobenih univerzalnih diet, ki bi bile primerne za vse, ampak se poskušamo pogovoriti z bolnikom in skupaj ugotoviti, kje so največji problemi. Nato se naredijo plani sprememb, ki se sproti dopolnjujejo glede na vodenje dnevnika. Druga pomembna prednost je, da se proces hujšanja nadzoruje s profesionalno analizo telesne sestave, saj le tako zanesljivo ugotovimo, koliko je nekdo izgubil maščevja.

Vsekakor je na začetku hujšanja priporočljivo opraviti vsaj kratek posvet z zdravnikom. Svetovanje in podpora bolnikom, ki hočejo shujšati, je včasih zelo zahtevna tudi pri sicer zdravih ljudeh. Poseben problem pa se pojavi, ker imajo ti bolniki pogosto pridružene še druge zdravstvene težave ali obolenja. Med najpogostejšimi so srčno-žilna obolenja, osteoartroza, bolezni prebavil, endokrine bolezni in duševne motnje. V praksi se pojavljajo zato različni problemi pri konkretnih nalogah pri hujšanju. Npr. sladkorni bolnik mora zelo dobro poznati navodila o prehranjevanju in telesni vadbi pri sladkornih bolnikih, da ne pride do znižanja krvnega sladkorja. Podobno mora bolnik z obolenjem srca dobiti točna navodila, do kakšne intenzivnosti se lahko obremeni pri telesni vadbi, včasih pa tudi navodila o pravilni prehrani ali celo omejitvi tekočin. Zato se priporoča pregled in vodenje zdravnika ter tima vsaj pri naslednji skupini bolnikov:

  • bolnikih, ki imajo pridružene zdravstvene težave;
  • bolnikih, pri katerih je hujšanje neuspešno;
  • bolnikih, ki imajo zdravstvene težave v obdobju hujšanja in
  • bolnikih, kjer je debelost posledica nekega drugega obolenja (sekundarna debelost).

Obravnava zdravnika vsebuje najprej poglobljen razgovor o razlogih in motivih za hujšanje, o prehranjevalnih navadah in o telesni aktivnosti. Poglobi se tudi v delovanje telesa kot celote od apetita, prebave, odvajanja blata in vode, pri ženskah o menstrualnem ciklu in tudi o drugih simptomih morebitnega nepravilnega delovanje vegetativnega živčnega sistema. Dotakne se tudi problema debelosti v družini in prisotnosti nekaterih drugih bolezni v družni, zlasti obolenj ščitnice, srčno-žilnih obolenj in sladkorne bolezni. Zelo pomembna je tudi morebitna prisotnost drugih bolezni ali zdravstvenih težav.

Sledi ugotavljanja stanja z antropometričnimi meritvami in zelo priporočljivo tudi z analizatorjem telesne sestave. Od laboratorijskih preiskav je potrebno preveriti krvno sliko, krvni sladkor, urin, osnovne teste za delovanje jeter in ledvic, elektrolite in teste za delovanje ščitnice (TSH). Opravi se tudi natančen klinični pregled in, odvisno od starosti ter zdravstvenih težav, še nekatere druge preiskave. Bolniki z obolenji srca pa naj bi imeli pred začetkom hujšanja opravljen tudi obremenitveni test (CEM). Na podlagi tega lahko damo bolniku navodila, katera telesna dejavnost je za njega še dovolj varna. Telesna dejavnost je pri uspešnem hujšanju nujna.

Ultrazvoki.si

Lokacija

zd zalec footer