24 URNI EKG – HOLTER EKG

24 urni EKG je neškodljiva in neboleča preiskava, ki se izvaja v domačem okolju. Je najpomembnejša preiskava za odkrivanje aritmij - motenj srčnega ritma in ishemije - slabe prekrvitve srčne mišice v domačem okolju.

Slabost EKG preiskave v ambulanti je, ker prikaže samo trenutno stanje v tistem trenutku. V domačem ali delovnem okolju pa je bolnik izpostavljen dejanskim vsakodnevnim obremenitvam. 24 urni EKG pokaža, v kakšnem razponu se giblje srčni utrip, ali je pravilen, ali so morda prisotne motnje srčnega ritme in ali so te pomembne. Lahko odkrije tudi ishemija srčne mišice.

Aparat je sestavljen iz enote, ki se nosi okog pasu, in  elektrod, ki jih prilepimo na prsni koš. 24 ur snemamo EKG. Po racunalniški obdelavi zapisa lahko ocenimo motnje ritma.
 

 

Navodila preiskovancem

Ob prevzemu aparata boste dobili tudi navodilo za ravnanje z aparatom in dnevnik. Vanj vpišite čimveč opažanj med meritvami z določitvijo časa dogodkov. Med drugim ne pozabite zabeležiti čas in vrsto zdravil, ki ste jih zaužili, morebitno izjemno aktivnost ob meritvi, čas odhoda v posteljo in čas zbujanja, zapis morebitnih težav.

Na dan preiskave se udobno oblecite (široka srajca ali pulover).

Med nošenjem aparata niso zaželjene dejavnosti, kjer je v okolici močan ropot ali vibracije (vrtanje).

Aparat ostane navezan tudi ponoči.  Aparata ne smemo zmočiti.

Med noščenjem aparata se izvajajo običajne aktivnosti.

Le v nujnih primerih lahko sami snamete aparat, sicer se pa zglasite v ambulanti 24 ur potem, ko ste dobili aparat.

 

Preiskavo opravlja: Boštjan Bercko, dr. med. specialist internist kardiolog

Ultrazvoki.si

Lokacija

zd zalec footer